Bugün hem geçmişten hem de günümüzden TBT tadında fakat bugünü de düşündüren bir yazıyla karşınızdayım.
Hayat gailesinde olduğu gibi tüm mücadeleler kapımızın önünden hatta duruma göre evimizin içerisinden başlıyor. Bu bağlamda baktığınızda yurtseverlik-vatanseverlik de günlük hayatın tüm faaliyetlerini yaşadığımız kentten başlıyor.
Her ne kadar vatan makro bir kavram olsa da aslında özdeşi olarak mikroda da karşılığı kenttir. Çünkü tüm bileşenleriyle toplanan kentlerin bütünü vatanı oluşturur.
İşte bu yüzden kente sahip çıkmak, korumak, kollamak; vatanı korumaktır aslında…
KENTE NASIL SAHİP ÇIKILIR?
Kuruçeşme’de bulunan Kadın Efendi Çeşmesi 1909’da yapılmış. Bugün çoğu kişinin, araçlarla önünden geçerken farketmediği, yerini hatta adını dahi bilmediği, belki de unuttuğu bir çeşme.
Yıl 1999…
Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna Beşiktaş’ta 50 çeşmeden biri olan Kadın Efendi Çeşmesi’nin önüne reklam panoları yerleştiriyor. Cadde ana arter olması sebebiyle tüm yetki İBB’de. Bu yapılan yetmezmiş gibi bir de panolara Gürtuna’nın posterleri yapıştırılıyor.
Dönemin Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay haberi alır almaz bizzat Kuruçeşme’ye giderek olaya müdahale ediyor. “Tarihin gölgelenmesine izin veremeyiz” diyor ve ekipler tarihi Çeşmenin önünü kapatan büyük reklam panolarını vinçlerle teker teker kaldırıyor.
Bugün halen etrafında panolar olmasına rağmen, o gün bugün çeşmenin önü açık ve görünür haldedir.
Ayfer Başkan; aman Büyükşehir belediyesidir, benim yetki alanım değildir, yarın işim düşer, aram kötü olmasın diye hesaplar yapmamış ve doğduğu, büyüdüğü,yaşadığı ve yönettiği kente sahip çıkmıştır. İşte bunun gibi kente ve inandığı değerlere sahip çıktığı bir çok eyleminden dolayı ona Efsane Başkan deniliyor. Ben çocukluğumdan beri O’nun yaptıklarını birebir yaşayan bir Beşiktaşlı olmanın yanında, 10 senedir de yaptığım kente dair çalışmalarımın 6 senesinde de tecrübelerinden bizzat istifade ettim. Kente nasıl sahip çıkılır? sorusunun cevaplarına dair çok şeyi kendisinden gördüm ve öğrendim.
Bugün kent reklam panolarıyla talan edilirken, çocuklarını belediyede işe koymak için 40 takla atan ve cambaza bak cambaza politikalarıyla halkın istikbalini çalan yerel siyasetçileri görünce;
gel de kahrolma..!
ZİNCİRLİKUYU METROBÜS ALT GEÇİTİNDEKİ BÜYÜK TEHLİKE
24 Ocak tarihinde yazdım. Halen de takibimizde olan Zincirlikuyu metrobüs Beşiktaş alt geçitindeki sıkıntıların boyutu giderek artıyor.
Özellikle kullanılan yasaklı madde kalıntılarından söyleyebiliriz ki aynı anda birden fazla kişi olmaya başladılar. Oradan geçecek kadın çoluk-çocuk demeden herkes risk altında.
Olduktan sonra değil olmadan önce müdahale etmek gerek!
KENT DEMEK VATAN DEMEKTİR.
SERDAR ASLAN
Kentbilimci