"Enter"a basıp içeriğe geçin

AKILLI ŞEHİRLER GÜVENLİ KENTLER

Bir önceki paylaşımımda da belirttiğim üzere akıllı şehirlerin en önemli konularından bir tanesi de güvenlik politikalarıdır.

Her ne kadar güvenlik deyince akla ilk gelen polisiye olaylar ya da kolluk kuvvetleri olsa da durum aslında öyle değildir. Kent içi gündelik işleyişlerin tamamında güvenlik ana unsurdur. Vatandaş huzur ve güveninin yanında gıda güvenliği, su güvenliği, işletme güvenliği, yangın güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği, kurum güvenliği gibi pek çok konu alt başlık olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple gerek merkezi idare gerekse yerel yönetim unsur ve kurumları kapsamlarındaki işleyişin güvenliğinden sorumludurlar. Bunun için denetimler yapılır, gündelik faaliyetler takip edilir.

Akıllı şehirler; kentin gündelik hayatındaki her unsuru ve anı kapsar. Bu sebepledir ki akıllı şehirleşme, kapsadığı her unsurla ilgili politikalar yürütmek zorundadır. Bu gerekçelerle veriler toplanır, analiz edilir, olası olayları önlemek için harekete geçilir. Yetki ve sorumluluk ayrılıkları olsa bile işlenen veri sonuçları ilgililerle paylaşılarak proaktif bir yönetim ortaya konulur. 

En azından akıllı şehirleşmek isteyen kentlerde durum böyle…

Bugünkü güvenlik olayımız fotoğrafta görüldüğü üzere, iş sağlığı ve güvenliğine dair. 

Ancak buradaki durum yalnızca bu konuyla sınırlı mı değil mi sizlerin yorumlarına bırakıyorum.

Unutmayalım ki akıllı şehirler; mühendislik projeleri olmaktan öte multidisipliner anlayışta bir yaşam ve yönetim biçimidir.

Serdar Aslan

Kentbilimci / Akıllı Şehirler ve Sürdürülebilir Şehirler Uzmanı 

#beşiktaş #smartcity #smartcities #akıllışehirleşme #akıllışehirler #güvenlik #İSG #safetycity #safetycities

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir